Voorwoord

Als je begint met een onderzoek naar je voorouders, vraag je je af hoe te beginnen. In mijn geval ben ik eerst van vader op vader gegaan, dus in één lijn, dit heet een stamreeks.

Daarna begin je met de aftakkingen, dan wordt het een stamboom. De oudste zoon van het gezin is de stamhouder, zijn er alleen dochters dan valt deze tak weg.

Aller eerst begin ik in 1807, omdat in dit jaartal onze over-over-grootvader is geboren, 4 jaar later is in de provincie Groningen onze achternaam ontstaan of opgegeven.

Van 1811 tot en met 1826, in de tijd van keizer Napoleon moest iedereen een achternaam hebben, dus niet meer de voornaam van je vader als achternaam gebruiken, sommige lieten wel deze voornaam staan..

Door middel van een naam-aannemingsakte op het gemeentehuis moest je een achternaam opgeven, of de ambtenaar gaf je een achternaam, als je deze nog niet had.

In de gemeente Slochteren, waar onze over-over-grootvader is geboren, namelijk Geert Eisses 1811 Pentinga, zijn deze naam-aannemingsakten niet meer aanwezig.

Wie nu als eerste in de provincie de naam Pentinga heeft aangenomen is niet bekend.

In de provincie Friesland ligt dit anders, daar zijn deze aktes bewaard gebleven, waaronder ook onze achternaam.

Wat ik wel weet is, dat onze achternaam is ontstaan uit de mansnaam Pente, dit is Frans.

Wat ik op internet ook nog ben tegen gekomen is de afgeleide van inga

Groeten: Jan Pentinga, info@jpentinga.nl